10 grunde til at blive veganer

Hvorfor blive veganer? Ti grunde til at blive veganer

Plantebaseret mad er både godt for dig, dyrene og planeten - og der er så mange muligheder for at lave spændende, lækker mad.

I Dyrenes Alliance kæmper vi for, at dyr ikke skal udsættes for smerte og lidelse, bare fordi vi mennesker gerne vil udnytte dem. Men faktisk, er der mange forskellige grunde til at spise plantebaseret. Så hvorfor blive veganer? Og hvilke grunde er der til at spise plantebaseret? Det prøver vi at give et indblik i her.


 

Her er de 10 grunde til at blive veganer

 
turbokyllinger er et eksempel på dyr med dårlig dyrevelfærd

1. Dyrevelfærd

Konventionelt landbrug er en af de største årsager til, at dyr bliver mishandlet og negligeret. Over 99% af animalske produkter, der bliver indtaget i USA, stammer fra konventionelt landbrug, og det der kaldes “factory farming”.

Et eksempel på dette er turbokyllingerne, der er fremavlet til at have en unaturlig krop, der vokser for hurtigt og får sundhedsskadelige problemer. Desuden lever de under vilkår som alt for lidt plads, de ser aldrig solens lys og de slagtes allerede fem uger efter de er klækket fra ægget.

Ved at vælge en vegansk kost kan du bidrage til at reducere efterspørgslen på animalske produkter, og derfor reducere mængden af smerte og lidelse der pålægges dyrene.

 
klima protest

2. Miljø og Klima

Animalsk landbrug udleder enorme mængder drivhusgasser og er en af de største syndere i forhold til klimaudfordringerne. I følge et studie fra Worldwatch Institute er det animalske landbrug skyld i 18% af den samlede mængde drivhusgasser, som verden samlet udleder. Det er mere end hele transportsektoren!

Yderligere, er det animalske landbrug en af de ledende årsager til skovrydning og vandforurening. En vegansk livsstil kræver kun en tredjedel af det landareal og den mængde af vand, der skal bruges til at producere kød til en animalsk diæt. Yderligere udleder en vegansk kost langt færre drivhusgasser.

Hvis man går op i bæredygtighed, klima, miljø og natur, kan det derfor være en god idé at skifte til plantebaseret kost.

 
skål med bær

3. Sundhed

En plantebaseret kost kan have en række sundhedsfordele. Det kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og forskellige kræfttyper. I følge et studie fra American Dietetic Association, har vegetarer lavere risiko for overvægt, forhøjet blodtryk og hjertesygdomme.

Det gælder desuden, at en vegansk kost indeholder alt, hvad kroppen har brug for - så længe du sørger for at spise en varieret kost, med fuldkorn, frugt og grønt samt bælgfrugter.

 
tørrede afgrøder

4. Hungersnød

Animalsk landbrug medvirker til hungersnød i verden. I følge et studie af Food and Agriculture Organization of the United States, kræver det mere end halvdelen af verdens afgrøder at fodre dyrene i landbruget, mens kun 12% af verdens befolkning får mad fra disse animalske produkter.

Det betyder altså, at vi i øjeblikket mister en masse mad, ved at fodre dyrene, i stedet for at lave afgrøderne om til mad til mennesker. Yderligere kræver det animalske landbrug langt mere plads. Hvis vi i stedet andvender disse landarealer til at producere plantebaseret mad, vil vi kunne brødføde mange flere mennesker i verden.

 
lilla blomst og bi

5. Biodiversitet

Animalsk landbrug er en af de førende årsager til udryddelsen af vilde dyr og er til stor fare for vores biodiversitet.

I følge et studie fra World Wildlife Fund, er det animalske landbrug den førende årsag til skovrydning, ødelæggelsen af naturlige habitater og udryddelsen af vilde dyre-, insekt- og plantearter.

 
affald i havet

6. For havets skyld

Det animalske landbrug er medvirkende til at forringe kvaliteten af vores hav, på grund af vandforurening og overfiskning.

I følge World Wildlife Fund, er den animalske produktion årsag til “ocean dead zones” og forurening. “Ocean dead zones er arealer i havene, hvor iltmætningen er så lav, at det meste liv dør.

Ved at leve vegansk, er du støtter du ikke det animalsk landbrug, der ødelægger verdens have.

 
ræv fra pelsindustrien

7. Personligt etisk valg

Mange vælger at skifte til en vegansk diæt, fordi de mener, at det er moralsk forkert at skade og dræbe dyr, når det ikke er en nødvendighed.

Det gælder både for kødindustrien, dyr i underholdning, forsøgsdyr, dyr der bliver dræbt for deres skind, pels, fjer og de dyr, der bliver skadet på grund af de klimaforandringer, som vi er skyld i.

Synes du også, at det er forkert, at uskyldige dyr skal lide? Så bør du blive veganer.

 
pattegrise

8. Dyr er intelligente og følende væsner

Opdræt af dyr er ofte unaturligt og forhindrer dyrene i at udføre deres naturlige adfærd. Studier har vist, at mange dyr, som høner, grise og køer, har komplekse kognitive evner og har følelser. Kød- æg- og mejeriindustrien er skyld i, at dyr bliver separeret fra deres familier og artsfæller, og skyld i psykisk og fysisk lidelse.

Ved at vælge en plantebaseret kost, bidrager du til en mere human behandling af dyr.

 
vegansk mad

9. Spar penge

Ofte kan en vegansk kost være billigere end en animalsk.

Proteinkilder som bønner og linser er ofte billigere end kød, og især i tider som nu, hvor priserne stiger, kan man spare penge ved at skifte til en plantebaseret kost.

 
vegansk mad

10. Spændende mad

En plantebaseret kost åbner op for en ny verden af spændende retter - og nej, selvfølgelig spiser veganere ikke kun salater.

Der er mange muligheder for at lave spændende, sund mad, uden at det behøver at gå udover dyrene eller miljøet.

Hvis du er interesseret i at spise plantebaseret, kan du tilmelde dig VeganerUdfordringen. Her får du i 22 dage inspiration og opskrifter, der kan hjælpe dig i gang med den veganske livsstil.

 
 

Kilder

  1. Worldwatch Institute, "Livestock and Climate Change" (2009)

  2. American Dietetic Association, "Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian Diets" (2009)

  3. Food and Agriculture Organization of the United Nations, "Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options" (2006)

Forrige
Forrige

Fem ting du kan gøre for at hjælpe dyrene

Næste
Næste

Kickstart af Dyrenes Ambassadør