Kosmetik

Det du bør vide om dyreforsøg og kosmetik

Vi, mennesker, er villige til at gå på kompromis med mange ting i skønhedens navn, ja selv test af kosmetik på dyr, selvom det kan betyde at dyr lider og i sidste ende dør.

Hos Dyrenes Alliance mener vi, at det er fuldkomment unødvendigt, at dyr skal udnyttes og gennemgå smerte, ene og alene for vores menneskers fornøjelse og komfort. 

Hvorfor er test af dyr et problem?

Når du køber kosmetik, om det så er foundation, læbestift - eller måske hud- og hårpleje som ansigtsrens og shampoo, er du så opmærksom på, om de har været testet på dyr? Det er du måske ikke. Men der er en god grund til at være det. Meget kosmetik bliver nemlig testet på dyr. Og nej, det er desværre ikke harmløst, men resulterer i lidelse, liv i fangenskab og ofte i død. 

Det er i særdeleshed mus, rotter, marsvin, kaniner, fisk og hunde, der må lægge krop og sjæl til lidelsesfulde forsøg til fordel for kosmetiske produkter (Jopie, 2023). Marsvin og kaniner udsættes for stressfyldte hud- og øjnetests, hvor de får dryppet kemikalier i øjnene, som ikke alene er smertefulde i sig selv, men som også kan gøre dyrene blinde. Rotter og hunde bruges til det man kalder for akut toksicitetstests, hvor de enten bliver tvangsfodret eller får indsprøjtet en kemikalie i blodårerne. 

Disse tests kan vare i flere måneder og ja, for nogle dyr en hel livstid. Gravide rotter, kaniner og hunde bliver tvangsfodret med kemiske substanser for at se, om deres afkom bliver født med deformiteter eller endda dør under selve graviditeten. 

88% af de 50 største kosmetikmærker i verden, såsom L’Oréal, Nivea og Estee Lauder, tester stadig på dyr og er dermed ikke cruelty free (S. Rose, 2021). Hele 44 ud af de 50 kosmetikmærker får enten deres produkter testet på dyr internt eller af en ekstern tredjepart. Når disse eksperimenter er færdige, bliver dyrene typisk dræbt.

Forstå dyreforsøg.
Se denne kortfilm.

Filmen er fra Humane Society International, en NGO der redder forsøgsdyr fra et liv i udnyttelsens og lidelsens tegn.

Se den og få et ærligt og, desværre, barskt indblik i et forsøgsdyrs liv. Det er en tung, men tankevækkende og yderst vigtig film.

“Save Ralph” kortfilmen portrætterer det barske liv som mange forsøgsdyr går igennem

Er dyreforsøgene til nogen verdens nytte? 

Fra et moralsk og etisk perspektiv, ser vi absolut ingen grund til at udnytte dyr udelukkende for skønheden. Ingen væsner bør lide unødvendigt, og dyr skal have ret til deres eget liv og til frihed. Vi mener ikke, at de skal udnyttes af mennesker, bare for at vi kan bruge en bestemt shampoo. Fra et videnskabeligt synspunkt har langt størstedelen af testene ingen reel effekt, oftest kan de ikke forudsige hudreaktioner på mennesker. 

En undersøgelse (Forbes, 2018) viser, at tests udført på dyr kan kun forudsige menneskers reaktion på kosmetik mellem 40% til 60%, hvorimod ikke-animalske forsøgsmetoder viser sig, at være helt op til 80% effektive.

Hvad kan vi gøre? 

Rejsen mod færre dyreforsøg i kosmetikbranchen starter hos os, forbrugerne. Der er en række certifikater du kan kigge efter når du shopper kosmetik, såsom PETA’s crueltyfree eller Leaping Bunny. Er dine produkter afmærket med en af nedenstående certifikater, kan du være sikker på at intet dyr har været objekt for testning i produktionsprocessen

Crueltyfree og Leaping Bunny certifikater, der garanterer for, at kosmetikken ikke er blevet testet på dyr

Spørgsmål: “Nu hvor mine produkter ikke er testet på dyr, kan jeg så være sikker på, at der ingen animalske ingredienser er i produktet?”

Nej, det kan du ganske enkelt ikke. De ovenstående certifikater handler udelukkende om selve produktions- og testprocessen, og har dermed ingen berøring med selve ingredienslisten. Vil du sikre dig, at dine produkter hverken er test på dyr eller er baseret på animalsk udvundne ingredienser, anbefaler vi, at du ligeledes garderer dig med et vegansk certifikat. De to nedenstående certifikater er blandt de jævnt anvendte.

Veganske certifikater, der garanterer for, at kosmetikken ikke indeholder animalske ingredienser

For at helgardere dig mod test på dyr og animalske ingredienser i din kosmetik, er det vigtigt at dit produkt både har “cruelty free” og “vegan” certificering. Ved at have dette i mente når du handler kosmetik, er du bevidst med til at skabe en bedre verden for dyr. Dyr bør ikke objektificeres som “forsøgskaniner”; de er følende og sansende væsner, der ikke fortjener at blive buret inde og testet på, ene og alene for menneskers eksperimentering og fornøjelse. De bør ikke blive udsat for lidelse eller dræbes, bare så vi kan bruge en bestemt læbestift. Især ikke, når ikke-animalske testmetoder endda er sikrere.

Vegansk og crueltyfree certifikater, der tilsammen

Vil du også sige nej til dyremishandling? Bliv en del af bevægelsen