Ænder

Det du bør vide om ænder

Ændernes liv i landbruget

Når du spiser and til juleaften - har du så nogensinde overvejet, hvordan den ands liv har været? Hvordan bliver ænder egentligt opdrættet, og har ænder god dyrevelfærd? Læs med herunder og få et indblik i ændernes liv i landbruget.

Store flokstørrelser og for lidt plads

I naturen lever ænder i store flokke. De er meget sociale dyr og kommunikerer med hinanden, både med lyde og kropssprog. De lever harmonisk med hinanden og kommer næsten aldrig op at slås. I Danmark opdrættes omkring 1 million ænder til slagtning om året. I det konventionelle landbrug lever ænderne i flokke op til 11.500 individer. De får lov til at vokse i 8 eller 14 uger, og slagtes når de er oppe på en vægt på omkring 3-4 kg. Frilandsænder går i flokstørrelser på op til 4000, og økologiske ænder - som udgør ca. 7% af den samlede produktion, og oftest eksporteres til udlandet - går i flokke på 3600.

Fjerplukning og kannibalisme

Så mange individer samlet på ét sted, giver naturligvis pladsmangel - især når man tænker på hvor meget plads ænderne kunne have haft i naturen. Videnskabelige studier har vist, at store flokstørrelser og for lidt plads, skader ænderne og leder til velfærdsproblemer som vi kender fra opdræt af slagtekyllinger, såsom fjerplukning og kannibalisme. Det formodes, at kannibalisme skyldes flere forskellige miljømæssige mangler i ændernes miljø som kombineret er skyld i den unormale adfærd. Som forsøg på at stoppe kannibalismen, slukker man til tider lyset i standene i flere timer, hvilket stopper kannibalismen, men ødelægger ændernes mulighed for at udføre naturlig adfærd.

Gangproblemer

Ænderne i slagteindustrien har ofte benproblemer. Et studie har vist, at omkring 21% af ænderne de undersøgte, var havde moderate eller slemme gangproblemer. Andre studier har vist, at omkring 88% af de undersøgte ænder havde trædepudesår, forårsaget af mængden af gødning og ammoniak på gulvarealerne.

Bedøvelse i strømførende vand og afblødning

Når ænderne skal slagtes, hænges de op levende i benene, som belaster deres krop, grundet deres tunge vægt. Ænderne køres gennem et system via et transportbånd. Når de skal bedøves køres de hen over et kar med vand, som er strømførende. Ændernes hoveder sænkes ned, og der gives et elektrisk stød, som skal efterlade dem bevidstløse. Herefter kører transportbåndet videre med dem til en maskine, som skærer halspulsårerne over, og ænderne dør ved afblødning. Bedøvningsmetoden virker ikke optimalt, da nogle af ænderne løfter hovedet, og dermed er ved fuld bevidsthed når de får skåret halsen over. Slagtemetoden er standardpraksis og gældende for både konventionelle, økologiske og fritgående ænder.

Sociale og værdifulde dyr

Ænder er sociale dyr som danner relationer til hinanden i flokken. De elsker at svømme, og er udviklet til at tilbringe meget tid i vand, som de ikke har mulighed for i det konventionelle landbrug. De kan spise, svømme, rense deres fjer, lege og slappe af i vand. Ænder er værdifulde og fortjener at leve et frit liv.

Omsorg for dyreliv: Søde babyænder - Dyrenes Alliance arbejder for at beskytte dyrs rettigheder fra en tidlig alder. Støt vores indsats for at bevare dyreungers uskyld og sikkerhed

Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan hjælpe med at sætte en stopper for ændernes lidelser!

  • Spis Mock Duck i stedet for and! Søg på “Mock Duck opskrift” på Google og udforsk de lækre plantebaserede opskrifter.

  • Hvis du fejrer Mortens Aften eller Jul, så spørg de andre, du er sammen med i god tid inden, om I skulle prøve med en plantebaseret opskrift denne gang.

  • Tilmeld dig og få gratis og lækre plantebaserede opskrifter og meget mere på VeganerUdfordringen.dk

Spørgsmål og svar: Særligt om foie-gras

Hvad er foie gras?

Foie gras, som betyder "fed lever" på fransk, er fremstillet af leveren af ænder eller gæs. Denne lever er unormalt forstørret som et resultat af tvangsfodring, en proces kendt som 'gavage', hvor fuglene systematisk fodres med store mængder foder gennem et rør, der fører ned i spiserøret.

Hvorfor er foie gras dårligt?

Produktionen af foie gras er en klar manifestation af dyremishandling, som stiller alvorlige spørgsmål ved etikken i vores fødevaresystem. Tvangsfodring, hjørnestenen i foie gras-produktionen, er en brutal og unødvendig praksis, der medfører betydelig lidelse for ænder og gæs. Ved at proppe fuglene med overdrevne mængder foder gennem et rør, der tvangsindføres ned i deres spiserør, bliver deres lever unormalt forstørret, hvilket fører til alvorlige helbredsproblemer og ekstrem fysisk ubehag. Denne behandling strider ikke blot imod grundlæggende dyrevelfærdsstandarder, men illustrerer også en dyb mangel på respekt for disse følsomme, intelligente væsener.

Støt vores arbejde

Din støtte gør verden til et mere retfærdigt sted for ænder og alle andre dyr.