Anti-pels march: Aktivister kræver et forbud mod pelsindustrien

Demonstration for dyrerettigheder arrangeret af Dyrenes Alliance. Demonstranter marcherer gennem en bygade, med bannere der proklamerer 'Pelsindustri = Dyreplageri' og 'There is no excuse for animal abuse'.

Fotos: Helle Vendelbo

Opgør med en forfærdelig industri

Hvert eneste år bliver omkring 100 millioner dyr slået ihjel i pelsindustrien. Det svarer til ca. 200 dyr hvert eneste minut. Derfor samledes vi hundredvis af dyrerettighedsaktivister i København lørdag d. 25. februar for at demonstrere mod den horrible industri. 

Demonstrationen startede på Rådhuspladsen, hvor Bandet Frø gik på scenen og fik sat gang i aktivisterne. Bandet lavede fed kampråbs-musik, der motiverede publikum til at skråle med på kampråb som f.eks. “pelsindustri er dyreplageri!” og “animal fur is not fashion, where the hell is your compassion?!”.

Efter musik og opvarmning med kampråb, marcherede vi gennem Københavns gader, og råbte selv samme kampråb med al vores lungers kraft. Ved hver pelsforretning på vejen gjorde vi stop, for at minde dem om hvor horribel en industri det er, som de tjener penge på. Under marchen mødte vi mange tilkendegivende nik og thumbs up. Der er ingen tvivl om at københavnerne er klar til en pelsfri fremtid, det er blot politikerne der halter bagud. 

Ved årets begyndelse besluttede vores regering at genindføre dyremishandling af groveste karakter, da de valgte at genåbne mink erhvervet. Hertil har kaninerne og chinchillaerne aldrig fået en pause fra de små tremmebure og deres uretfærdige skæbner. For blot et par dage siden, den 16. marts, blev der endnu engang fremlagt beslutningsforslag om forbud mod minkavl i Danmark i Folketinget og endnu engang gik det ikke igennem. Det er i direkte modstrid med andre lande i Europa, hvor 17 ud af 27 lande allerede har forbudt pelsproduktion, og hvor 7 andre lande er i gang med at behandle forbud. Herudover lykkedes det EU borgerinitiativet Fur Free Europe at indsamle mere end 1,5 millioner underskrifter til et pelsfrit Europa. At industrien i Danmark stadig eksisterer, giver ingen mening

Udstyr fra en dyrerettighedsdemonstration med fokus på modstanden mod pelsindustrien. En plakat på jorden viser et nærbillede af en mink i et bur, hvilket illustrerer budskabet 'Pelsindustri er dyreplageri'. Ved siden af plakaten ligger en megafon
Jeg kommer aldrig nogensinde til at kunne forstå hvordan et liv i et bur er det eneste man kender til.
— Ellen, dyrerettighedsaktivist

Til demonstrationen d. 25. februar, var det tydeligt at mange aktivister var dybt berørte af rædslerne i pelsindustrien. Efter marchen, samlede vi os på Israels/Palæstinas plads hvor der blev afholdt taler og spillet musik. “Jeg kommer aldrig nogensinde til at kunne forstå hvordan et liv i et bur er det eneste man kender til. Jeg forestiller mig heller ikke at der nogensinde har været en mink, en ræv, en chinchilla eller en kanin, der har strejfet tanken om at alt det de skal udsættes for, al den lidelse, er for at deres hud kan blive til pynt på mennesker”, sådan lød det fra en af talerne, aktivisten Ellen. Ellens tale bragte tåre frem i øjnene på mange af de deltagende. 

Og sådan fortsatte demonstrationen. Med rørende taler fra andre aktivister, såsom Dyrenes Ambassadør kampagnelederen Maya og hendes 12-årige sød David, den mangeårige forkæmper for dyrene Mathias fra Anima, og den vanvittigt hårdtarbejdende aktivist Kikki fra CAFT Danmark. Efter de mange fantastiske taler, rundede vi demonstrationen af med musik. Først med en smuk, akustisk, opførsel af sangen Liberation, af kunstneren Rod og herefter med ørehængende musik fra bandet Soy Boys, som helt passende afsluttede dagen med sangen Nej til Pels. 

Mere aktivisme efter marchen

Da demonstrationen var helt slut, havde aktivister fra CAFT lyst til at holde kampånden kørende, og de tog hen til forretningen Max Mara for at demonstrere mod deres salg af pels, som del i CAFTs globale pressure campaign mod brandet. Til sidst samlede vi os på Folkets Hus, til en dejlig vegansk fællesspisning. 

Der blev sagt mange kloge ord den dag, om vigtigheden af vores kamp, om hvor vigtigt det er at vi passer på os selv i kampen, og om hvor ufattelig vigtigt det er at vi aldrig glemmer hvem vi kæmper for. Vi kunne indsætte sidevis af citater, og beskrivelser af hvordan vi oplevede dagen, men vi synes egentlig at de aktivister, der var kommet helt fra Sverige for at deltage i vores demonstration, opsummerede det så godt som det kan opsummeres:

We will not stop fighting when every cage is comfortable, we will stop when every cage is empty
— svenske dyrerettighedsaktivister
Aktivister fra Dyrenes Alliance deltager i en demonstration mod pelsindustrien. En demonstrant med ansigtsmaling, der efterligner blod, taler passioneret i en megafon foran et banner
Forrige
Forrige

Internship at Dyrenes Alliance

Næste
Næste

Fem ting du kan gøre for at hjælpe dyrene