Dyrenes Alliance på Roskilde Festival!

Gratis pizzasnegle, tankevækkende skilte, spændende boder og flotte kostumer – hvis du var til Roskilde Festival i år, har du med al sandsynlighed ikke kunnet undgå at lægge mærke til aktivisterne fra Dyrenes Alliance. Til et arrangement med omkring 130.000 mennesker så vi vores snit til at få sat opmærksomhed på dyrene, starte en masse samtaler og gøre vores for at ændre debatten. Og hvilket bedre udgangspunkt end et hotspot for musik, aktivisme og festlig stemning til at snakke med andre mennesker og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår i industrien!


”Prøv VR og få et gratis vodkashot!”

Alle dage af festivallen kunne gæsterne finde aktivister på gaden klar til samtaler; flere gange ved et bord, hvor de kunne få et shot vodka eller et glas rosévin, hvis de var klar på at se Mød Dit Kød eller en fem minutters VR om mælkeindustrien. Her stod aktivister klar til at gribe de festivalgængere, der fik sig et chok, når de måtte se virkeligheden i øjnene. Det er altid hårdt at se, hvordan grise får skåret halsen over for et stykke bacon, eller hvordan kalve bliver revet væk fra deres mødre, så mennesker kan stjæle deres mælk. Vi kunne derfor give gode råd til, hvordan de kan håndtere den frygtelige sandhed, og tilbyde gæsterne et shot vodka til at skylle det ned med.

 

Die-in mod fiskeindustrien

Mandag begyndte det at regne, og her så vi en god mulighed for at sætte fokus på alle de mange dyr, der lever under vand – I hvert fald indtil mennesker kommer og fjerner dem derfra, så de kan slå dem ihjel eller bruge dem til underholdning. For at skabe opmærksomhed på fiskene, lavede aktivisterne en die-in, hvor de iførte sig makeup, der lignede fiskeskel, og blev overhældt med teaterblod og indpakket i spøgelsesnet for at symbolisere den massakre, der sker mod havets dyr. Aktionen var kold, men meget succesfuld, og fik en masse mennesker til at stoppe op og engagere sig i samtaler om fiskeindustrien, og hvad den gør mod individerne i havet. Aktionen blev derfor gentaget om torsdagen, hvor nogle sushi-kokke holdt en workshop om ”skånsomt fangede fisk”, hvilket viste sig at handle om skånsomhed over for havmiljøet, og ikke over for de individer, der slås ihjel for en smagsoplevelse. Også her fik aktionen en masse opmærksomhed og startede nogle vigtige samtaler!

 

ZOO er fængsel for dyr

Onsdag morgen stod aktivisterne tidligt op, og lavede et bannerdrop fra ZOO-tårnet: En camp, der glorificerer vilde dyr indespærret i små bure, så mennesker kan kigge på dem. Det ville vi selvfølgelig også gerne sætte fokus på, og de lavede derfor et stort banner, hvorpå der stod ”Fængsel for dyr”, som passende kunne hænge på tårnet og fuldende ZOO-logoet. Vi tog nogle seje billeder, og lod så banneret hænge, så festivalgæsterne kunne få noget at tænke over, når de vågnede senere på morgenen i en tømmermandsrus.

 

”Skriv dig op til Veganerudfordringen og få en gratis pizzasnegl!”

I hjertet af Dream City kunne du finde et lille, hyggeligt folkekøkken, perfekt til at lave veganske pizza- og kanelsnegle, og endnu bedre til at overbevise de sultne om, at de skal spise med medfølelse og tilmelde sig Veganerudfordringen. Onsdag eftermiddag satte aktivisterne gang i en masseproduktion af lækre snegle, og lokkede potentielle veganere til en snak om, hvordan de kan ændre på deres dårlige vaner. Kæmpe win for dyrene!

 

Dyrerettighedsmarch

Fredag stod den på dyrerettighedsmarch! Aktivisterne lavede en masse flotte skilte, tog deres soundboks under armen, og marcherede festivallen igennem til lyden af Ingen Kommentars nye hit Burn Down Danish Crown, samt en masse klassikere som Protein af TK the Artist og Mælk af Asger B. Med godt humør og masser af kampråb spredte vi opmærksomhed på dyrene, og fik karnisterne i kø til flæskestegssandwich til at tænke sig om en ekstra gang, og måske vælge en burger fra Mikuna eller Eden Jaxx i stedet.

 

Go Vegan Like Lizzo!

Til at lukke Orange Scene lørdag aften var den dygtige og seje veganske kunstner Lizzo! Umiddelbart inden koncerten delte aktivister flyers ud til Lizzo fans, med en opfordring om at Go Vegan Like Lizzo og en promovering af hendes sang, Good as Hell, som hun har doneret til PETAs kampagne, ”Eat good, Feel good”. De begejstrede fans tog imod aktivisterne med åbne arme, og snakkede engageret med hinanden om Lizzos mega seje livsstil.

 

Servér plantemad, Roskilde!

På festivallen var et kæmpe udvalg af madboder at vælge fra. Desværre var det kun en meget lille del der var veganske. Vi havde Eden Jaxx, Mikuna, The Organic Boho og en vegansk nachosbod at vælge fra, og så var der selvfølgelig enkelte veganske muligheder i mange af de andre boder. Coffee Cow tilbød desuden kun havremælk til kaffen. Ofte måtte vi dog bevidne, hvordan køerne til de veganske madboder var længere, og hvordan de fleste veganske retter var udsolgt de sidste par dage af festivallen. Der er stor efterspørgsel, Roskilde, og vi forslår at I bliver helt veganske næste gang!

 

Vi ses næste år!

Efter en uge, hvor vi havde bedt mennesker om at lade fiskene være, ZOO om ikke at holde vilde dyr i bur, sultne gæster om at spise mad i stedet for dyr, og fans om at blive veganere ligesom Lizzo, pakkede vi vores telte sammen og spredte os ud over landet for at lave aktivisme alle andre steder i Danmark. Aktivisternes tilstedeværelse på festivallen har uden tvivl sat en masse tanker i gang hos festivalgæsterne, og måske endda skabt nogle flere veganere. Vi glæder os til at se dig når vi skal kæmpe for dyrene til festival igen næste år <3

Vil du læse mere? Læs vores veganske guide til festivaller her.

Gruppe af unge smilende aktivister, nogle med skilte der promoverer veganisme og kritiserer fiskeri, med budskaber som 'I'm vegan', 'If you're not vegan you support animal abuse', og 'Lad fiskene svømme frit'
Forrige
Forrige

Vegan guide to festivals

Næste
Næste

Dyrenes Alliance på Folkemødet 2023